ANNONS

3D-scanner till Högskolan i Borås

3D-scanner till Högskolan i Borås

Det låter kanske som något taget ur spel- eller filmbranschen, men 3D-modellering är något som är mycket användbart även i textilindustrin. Textilhögskolan i Borås har därför en storsatsning på gång som skall göra det möjligt för studenter att skapa 3D-modeller av sig själva att designa kläder till. Tanken är att man då även skall kunna testa plaggen i datorn med hjälp av sin digitala avbild, eller "avatar".

Det enda man behöver göra är att klä av sig till underkläderna och ställer sig i scannern. Bara sekunder senare finns en färdig modell redo att börja arbeta med. Genom att scanna in flera olika poser och hållningar, skall man även kunna simulera hur plagget uppför sig i rörelse.

Scannern Textilhögskolan väljer att satsa på innebär en investering på 375 000 kronor. Scannern är dock inte sofistikerad nog att fånga upp mindre detaljer. Det finns 3D-scanners som kan avbildas vartenda litet hårstrå, men den detaljnivån är det alltså inte frågan om i detta fall. Scannern kommer enbart skapa 3D-modeller detaljrika nog för det tänkta ändamålet som klädmodeller.

Källa: GT

Visar tid för inlägg Jan 07, 2015