ANNONS

Forskare: Gör om högskoleantagningen

Forskare: Gör om högskoleantagningen

Systemet för antagning till högskolan är snårigt och orättvist och måste göras om från grunden, detta hävdar forskare i en ny rapport.

Betygen i grund- och gymnasieskolan dras med stora brister. Det gör också antagningssystemet till högskolan. Inför därför på försök ett slags nationellt Pisa-prov i skolan och gör om hela sorteringen till högskolan. Det är kärnan i en forskningsrapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle som presenteras senare i dag.

Forskarna i pedagogik föreslår bland annat att meritpoängen för matte- och språkkurser på gymnasiet tas bort och att högskoleprovet inte ska få skrivas så länge man går i gymnasiet.

Forskarnas förslag är dels att införa ett slags nationellt Pisaprov, dels att riva upp det nuvarande urvalssystemet till högskolan.

Problemet är att de värdefulla meritpoängen är relativt lättförtjänta, då det räcker med att få bara godkänt. I konkurrensen om en högskoleplats betalar sig alltså taktik mer än flit. Dessutom har reglerna för meritpoäng justerats flera gånger, så olika regler gäller för olika årskullar.
- Förlorarna är de resurssvaga, de som inte har några i sin omgivning som kan ge tydliga råd, säger Christina Cliffordson.

Forskarna föreslår också att andelen studieplatser som ges via högskoleprovet bantas kraftigt.
- Provet har nästan blivit ett obligatorium i stället för en andra chans som det var tänkt från början. Därför skulle man inte få skriva provet så länge man går i gymnasieskolan, säger Christina Cliffordson.

Källa: TT
Läs mer på SVT

Visar tid för inlägg Mar 11, 2014