ANNONS

Integrationsministern imponerad efter besök hos Flyktingguide Göteborg

Integrationsministern imponerad efter besök hos Flyktingguide Göteborg

Går integrationen framåt eller bakåt? Det ville integrationsminister, Erik Ullenhag veta när han besökte Flyktingguide Göteborg. Där mötte han Ahmed Ali och Magnus Kuschel som fick kontakt med varandra för tio år sedan tack vare Flyktingguide. De har träffats hela tiden och är nu vänner. Flyktingguide Göteborg – riktig integration

– Hur skulle ni tänka om ni fick leka minister och regering?

Svaret blev att fortsätta med det som Flyktingguide Göteborg gör idag, det vill säga att hjälpa svenskar och invandrare att mötas, men att tillsätta mer resurser för att kunna utöka verksamheten.

– Idag finns modellen med ”flyktingguide-språkvän” i cirka 30 av landets kommuner, men det borde spridas till ännu fler. Om jag fick önska skulle man öronmärka pengar och utse en nationell koordinator som kan stödja och marknadsföra modellen över hela landet, säger Lahdo Bulun som var med och startade Flyktingguide i Göteborg 2003.

Sedan dess har 3 250 hushåll träffats via Flyktingguide Göteborg. 850 hushåll väntar på att bli matchade med varandra.

– Vi har många som vill vara med, men hinner inte riktigt med. Att hjälpa svenskar och invandrare att mötas handlar om riktig integration. Det är lite märkligt att vi är så duktiga på att mäta hur lång tid det tar innan någon får jobb, men vi talar sällan om hur länge det dröjer innan man för första gången blir inbjuden till ett svenskt julbord. Det är också integration och något som vi alla kan medverka till.

Fakta:

Flyktingguide Göteborg matchar och sammanför svenskar och nykomna invandrare som vill mötas och se varandra i personliga kontakter.

Du kan läsa mer på hemsidan eller följa på Facebook:
www.goteborg.se/flyktingguide
www.facebook.com/flyktingguide


Bild: Ministern ställde många frågor. Foto: Marit Lissdaniels.

Visar tid för inlägg Aug 18, 2014