ANNONS

John Bauer-koncernen lägger ner skolverksamheten

John Bauer-koncernen lägger ner skolverksamheten

Igår meddelade det danska riskkapitalbolaget Axcel Management att man lägger ner sitt friskoleföretag JB Education. Över 10 000 elever går i grundskolor och gymnasier inom JB-koncernen.

JB Education avvecklar sina skolor

Under året har flera skolor redan sålts eller fått beskedet att de skall läggas ner efter vårterminens slut. Till de skolor som tidigare i år fått beskedet om nedläggning är JB-gymnasierna i Borås, Uddevalla, Umeå, Värnamo samt grundskolan i Kävlinge (Sandhammaren). Ytterligare fem JB-gymnasier har nu fått beskedet om nedläggning Hässleholm, Jönköping, Karlskrona, Åkersberga (Roslagen) och Ängelholm. Sammanlagt är det nu 9 gymnasier och en grundskola inom JB-koncernen som fått besked om nedläggning i år. I de övriga fallen sker fortfarande en del förhandlingar och de flesta övergångar väntar även på ett godkännande från skolinspektionen.

31 gymnasieskolor fortsätter med ny ägare eller läggs ner.
Borås - Läggs ner
Eskilstuna - Stiftelsen Stadsmissionens skola
Gävle - Lärande i Sverige AB
Halmstad - Lokal aktör
Hässleholm - Läggs ner
Jönköping - Läggs ner
Kalmar - Karls-Oskar utbildning AB
Karlshamn - Karls-Oskar utbildning AB
Karlskrona - Läggs ner
Karlstad - Nybildat skolföretag av Anders Hultin, VD för JB koncernen
Linköping - Nybildat skolföretag av Anders Hultin, VD för JB koncernen
Lund - Lärande i Sverige AB
Malmö - Nybildat skolföretag av Anders Hultin, VD för JB koncernen
Mölndal - Lärarkooperativet DITG
Nacka - AcadeMedia
Norrköping - Nybildat skolföretag av Anders Hultin, VD för JB koncernen
Skellefteå - Stenstansgymnasiet
Stockholm - Stiftelsen Stadsmissionens skola
Sunbyberg - Stiftelsen Stadsmissionens skola
Sundsvall - Stenstansgymnasiet
Uddevalla - Läggs ner
Umeå - Läggs ner
Uppsala - Stiftelsen Stadsmissionens skola
Värnamo - Läggs ner
Västerås - Stiftelsen Stadsmissionens skola
Växjö - Karls-Oskar utbildning AB
Ystad - Karls-Oskar utbildning AB
Åkersberga - Läggs ner
Ängelholm - Läggs ner
Örebro - Stiftelsen Stadsmissionens skola
Östersund - Stenstansgymnasiet

5 grundskolor där fyra tas över och en läggs ner.
Karlskrona (Galären) - AcadeMedia
Löddeköpinge (Lödde) - AcadeMedia
Kävlinge (Sandhammaren) - Läggs ner
Motala (Karin Boye) - AcadeMedia
Mölndal (Växthuset) - AcadeMedia

Minskat elevunderlag

JB Education hänvisar till ett minskat elevunderlag som anledningen till att de går ifrån sitt engagemang i svensk grund- och gymnasieskola. JB-skolorna har fått en hel del dålig PR de senaste åren. 2011 sändes den granskande tv-serien Världens bästa skitskola. I avsnittet Vinstmaskinerna belyste programmet tokigheter hos de stora friskoleföretagen, där ibland JB. Skolinspektionen har rapporterat om flertal brister i JB-skolorna vilket har tagits upp i olika dagstidningar.

JB-skolorna har fått ett rykte av att skolorna i regel har en lättsam skolmiljö där även elever med lägre ambitionsnivåer kan känna sig hemma. Statistiken styrker den bilden. JB-gymnasier har i genomsnitt en bra genomströmning av elever som fullföljer utbildningen men de har samtidigt ett svagt snitt av högskolebehörighet och ett ännu sämre snitt av meritvärde jämfört med andra skolor. Man kan även hitta många positiva exempel bland JB-skolorna, men de kanske inte har lyckats mäta sig med den kollektiva negativa stämpel som koncernen fått.

Aktuellt igår…
Claes Elfsberg.
- För två månader sedan så sa du i en intervju för Aktuellt att de dåliga skolorna slås ut. Var John Baur skolorna de dåliga skolorna?
Anders Hultin, VD för JB koncernen.
-Ja, det är uppenbart så att de skolor som vi har tillhandahållit inte i tillräcklig utsträckning har valts av elever. Så det är absolut på det sättet.

Nya regler kan hota vinsterna

En annan anledning till att det danska riskkapitalbolaget avvecklar sin skolverksamhet i sverige kan vara att de följer den politiska debatten. I riksdagen diskuteras att skolorna skall ha ansvar för att eleverna kan fullfölja sin utbildning. Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick idag gemensamt ut med “Vinst ska inte vara friskolors fokus”.

Sverige är unikt i världen med en skattefinansierad skola i kombination med friskoleföretag som kan ta ut vinster. Huvudmän som inte är kvalitetsorienterade påverkar inte bara den egna skolan. När man släpper in dessa aktörer i systemet så bildas en befogad misstro som tvingar fram mer detaljregleringar och ett större kontrollbehov, vilket i sin tur hämmar den totala friheten och mångfalden i landets skolverksamhet.
 

Visar tid för inlägg Maj 31, 2013

Kommentera artikeln genom Facebook