ANNONS

Lärarutbildningen ökar i populäritet

Lärarutbildningen ökar i populäritet

Lärarutbildningen stiger i popularitet. Under hösten 2012 blev förskolelärare allra mest eftertraktat. Samtidigt förutspår Högskoleverket en brist på lärare i framtiden. Förra året antogs 9 300 studenter till lärarutbildningar runt om i landet.

En av alla antagna är Julia Rapp, 20 år gammal, från Härnösand.
- Jag tycker verkligen om att jobba med barn. Det låter klyschigt men så är det.

Före studierna jobbade Julia Rapp på dagis men nu studerar hon lärarprogrammet vid Uppsala universitet. Hittills har en termin hunnit gå och i mitten på januari börjar andra terminen. Men innan det väntar nästan två veckors praktik.

- I december var jag två dagar på en skola men då blev det mest julpyssel, det ska bli spännande att se mer hur yrket fungerar nu när jag har praktik i elva dagar, säger Julia Rapp.

I år har ett tusen fler människor blivit antagen till lärarutbildningen jämfört med höstterminen 2011. Men trots att fler väljer att läsa till lärare förutspår Högskoleverket en brist på lärare i framtiden. Främst behövs grundskolelärare för årskurserna 4-6, men även ämneslärare för årskurserna 7-9. Populäraste inriktningen bland lärarstudenter är just nu förskolelärare.

Julia Rapps föräldrar jobbar båda två som lärare och kanske har det spelat en roll i hennes val av studier.
- Många av mina kurskamrater har också föräldrar som jobbar som lärare.

Men även faktumet att personer i Julias omgivning uttryckt att hon skulle passa i rollen som lärare fick henne att söka till universitetet i våras.
- Det gick väldigt fort från att jag blev antagen i somras till att utbildningen började i höstas. Men det känns bra även fast jag inte hade så stora förväntningar innan, säger Julia Rapp.

När utbildningen är avklarad kommer Julia att kunna jobba som lärare från förskolan till tredjeklass och även ha klasser i svenska 2.

Nu har det blivit populärt att läsa till lärare men så har det inte alltid varit. Under 00-talet minskade antalet nya studenter på lärarprogrammet. Först läsåret 2009/10 bröts trenden och antalet antagna började stiga. I höst antogs 9 300 studenter.

Källa: Tidningen Ångermanland

Visar tid för inlägg Jan 04, 2013