ANNONS

Ökat tryck -209 000 söker till vårterminen

Antalet sökande till vårens kurser och program vid landets universitet och högskolor är drygt 209 000. Det överträffar fjolårets topp­notering med 3,4 procent, enligt ny statistik från Verket för högskoleservice, VHS.

De senaste fem åren har antalet sökande till högre utbildning i Sverige ökat stadigt – främst i gruppen sökande upp till 24 år. Ökningen förklaras till stor del av den höga ungdomsarbetslöshet och stora avgångsskullar från gymnasiet de senaste åren.

– En annan delförklaring är att VHS i år hanterar antagningen även till Teologiska högskolan i Stockholm och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, säger Andreas Sandberg, chef för VHS produktionssamordning. Tillsammans står dessa lärosäten för nästan 14 procent av årets ökning av anmälningarna.

– En positiv trend är att allt fler sökande gör sin anmälan tidigare än den sista veckan eller dagen, säger Andreas Sandberg. Detta är en positiv förändring som har hållit i sig under de senaste fyra stora antagningsomgångarna sedan våren 2011.
Medicin, juridik och ekonomi i topp
Bland de 20 mest sökta utbildningarna i landet finns medicin, juridik och ekonomi i topp som vanligt. Flest sökande totalt har juristprogrammen vid Stockholms och Uppsala universitet följt av socionomprogrammet vid Stockholms universitet.

Psykologprogrammet vid Örebro universitet går in på nittonde plats på ”20 mest sökta utbildningar – totalt antal sökande”. För topplistan med flest sökande i första hand tar Psykologprogrammet vid Uppsala universitet en artondeplats, tätt följt av Ekonomprogrammet vid Högskolan i Gävle som hamnar på plats nummer nitton.

Källa: VHS

Visar tid för inlägg Okt 17, 2012 Tag-ikon Utbildning