ANNONS
  • Välkommen till högskoleprovet
    Börja träna helt gratis här!

Kurser för högskoleprovet

Det finns flera sätt att förbereda sig inför högskoleprovet. På denna sida går vi igenom några populära alternativ så att du kan finna ett sätt som passar dig!

Webbkurs

En webbkurs är vanligen den mest heltäckande kurstypen då du får tillgång till ett väldigt omfattande material med både uppgifter med steg-för-steg-förklaringar och strategier som kan hjälpa dig på respektive provdel. Eftersom du sitter vid datorn så erbjuds du också en mer interaktiv miljö för optimalt lärande och du kan dessutom plugga när och var det passar dig samt så mycket du vill. Vissa kurser erbjuder även kontakt med en coach som kan hjälpa dig att lägga upp dina studier och förbättringsgaranti. Den webbkurs som hjälpt flest och har det mest kompletta materialet är HPGuiden.

Intensivkurs/helgkurs/provsimulering

Ett annat populärt sätt att förbereda sig inför högskoleprovet är specialiserade högskoleprovkurser där en erfaren lärare går igenom material om högskoleprovet för flera elever under en föreläsning. Föreläsningen sträcker sig ofta över en hel dag eller helg. Fördelen är att du får en lärare som du direkt kan ställa frågor till samtidigt som du får en bra grund att stå på inför dina egna förberedelser. Det finns flera olika typer av kurser med olika innehåll och upplägg beroende på dina behov och ditt utgångsläge. Högskoleprovskurser erbjuder t.ex. kurser med alla provdelar, kurser med mattefokus, högskoleprovsimuleringar och intensivkurser. Här kan du läsa mer och anmäla dig till kurser i olika städer i Sverige.

App

Appar finns i olika former för att träna på högskoleprovet. Fördelen med en app är att du kan välja var och när du vill plugga. Ofta är apparna designade för att du ska kunna plugga under mikropauser i vardagen t.ex när du väntar på bussen så att du kan använda din strötid till något produktivt. Jämfört med t.ex. en webbkurs är apparna inte lika omfattande och djupgående, men de utgör ändå ett bra komplement till andra utbildningsformer. Den app som är mest populär och har högst användarbetyg är Högskoleprovet 2,00 för iOS och Android.

Privatlärare

Om du vill ha undervisning helt anpassad efter dig som individ är privatlektioner ett givet alternativ. Med en erfaren lärare lägger ni tillsammans upp en plan som är anpassad efter de områden du behöver fokusera på. Undervisningen sker på dina villkor och du har själv möjlighet att styra takten på utbildningen. För att finna lärare med rätt kompetens för högskoleprovet är det bäst att vända sig till en aktör som specialiserar sig på just detta, t.ex. Högskoleprovskurser. Läs mer här!

Bok

Det finns ett flertal böcker för dig som ska skriva högskoleprovet. Ofta kan böcker ge en bra introduktion till högskoleprovets olika delprov, men nackdelen är att möjligheterna att öva på egen hand på uppgifter med lösningsförslag är begränsade samtidigt som du inte har någon att vända dig till med frågor. Läs mer om böcker inför högskoleprovet här!

Podcast

Ibland kan det vara skönt att slappna av och bara lyssna på något intressant och samtidigt lärorikt, t.ex. under en promenad eller på kvällen efter en lång dag. I dessa lägen kan en podcast vara ett bra komplement till andra utbildningsformer. En podcast vi kan rekommendera är Högskoleprovguidens Ordresa som är särskilt framtagen för dig som ska skriva högskoleprovet.