Examensarbetet är ett självständigt arbete där studenten med vetenskapliga ambitioner tar sig an en noga formulerad uppgift som skall leda till kunskapsutveckling inom utbildningens verksamhetsområde. Examensarbetet behöver inte utföras på institutionen utan kan också göras ute på ett företag, en myndighet eller en organisation. Förutom de akademiska lärdomarna så är examensarbetet ett sätt att profilera sig inför arbetslivet. Företaget gagnas i sin tur genom att examensarbetet tar sig an en uppgift relaterad till företaget.
Vidare till vår guide om att skriva examensarbete
Ett traineeprogram kan vara en snabb väg till ett toppjobb. Traineeprogram erbjuds av företag och myndigheter och har formen av en anställning. En trainee är vanligtvis en nyutexaminerad student från universitet eller högskola. Ofta löper ett traineeprogam över fler år och innehåller både praktik och teori. Ideen med traineeprogram är att på sikt lotsa in ung kompetens till nyckelpositioner inom företaget. Traineen ska lära sig företagets verksamhet från grunden för att utveckla en heltäckande kunskap om företaget. Traineen går igenom olika delar av företaget, bygger nätverk och lär sig företagskulturen. Genom att testa olika områden så ser både traineen och företaget var i organisationen traineen bäst passar in. Positionen efter ett traineeprogram varierar och leder ofta till en chefsposition på sikt. Innebörden av ordet trainee skiljer sig åt mellan olika länder. I Norden är trainee en kvalificerad och eftertraktad befattning som företaget satsar på, medan trainee i Storbritannien och USA tvärtom är en helt okvalificerad befattning.
Ett sommarjobb är ett tillfälligt jobb som ofta tillkommer av att reguljär arbetskraft tar sommarledigt. Sommarledigheten är utmärkta tillfällen för studenter att ta ett tillfälligt arbete som både ger pengar i kassan, arbetslivserfarenhet och kontakter hos en arbetsgivare.
Med praktik menar vi alla arbetsplatsbaserade aktiviteter som skall tillföra erfarenhet som inte ger högskolepoäng. För praktik som ingår i en utbildning på högskolenivå så använder vi begreppet internship. Exempel på praktik som inte ger högskolepoäng kan vara praktik under grundskoleutbildning och gymnasieutbildning. Inom vissa yrkesgrenar menar man med praktik de år av arbete inom verksamhetsområdet man måste göra innan man kan ta certifikat för en titel.
Internship är när del av studierna på högskolenivå är förlagd hos ett företag.
I Norden har man vanligtvis använt det i betydelse mer bredare ordet praktik. Det blir allt vanligare att företag erbjuder studenter möjligheter att söka internship. Många företag vill knyta kontakt med utbildningar som är viktiga för företagens framtida kompetensförsörjning. För studenten är det en möjlighet till att få arbetslivserfarenhet, kontakter på ett företag och få en värdefull merit på sitt CV. Ett internship är upp till 12 månader. Internship innebär inte en anställning med vanlig lön. Eftersom internship är en del av en utbildning så har studenten rätt till studiemedel från CSN.
Om Sverige känns för litet så kan man alltid söka sig utomlands en tid. Även utomlands erbjuder företag olika former av anställningar och utbildningsmöjligheter för studenter. På flera utbildningar finns det möjlighet att göra praktik i ett annat land. Om du är intresserad av utlandspraktik så kan du höra dig för om din skola har praktikplatser på företag, myndigheter eller organisationer utomlands.
Inom EU/EES (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike) kan man som svensk medborgare praktisera i vilket land man vill utan några särskilda tillstånd. Värdlandet kan dock kräva att man registrerar sig hos landets myndigheter om du stannar längre än tre månader. Detta är bara en formalitet och man har rätt att stanna fritt i landet så länge praktiken varar.
Utanför EU/EES så krävs i regel både visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd för att få praktisera. Kontakta landets ambassad här i Sverige för att få information om vilka regler och villkor som gäller för att få tillstånd i det landet.
Inom EU/EES har du i regel rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som praktiklandets egna invånare, men utanför EU/EES måste du i de flesta fall skaffa en privat sjukvårdsförsäkring.
Inom EU, ESS och Schweiz så krävs det endast att du i god tid (två veckor innan) kostnadsfritt beställer ett europeiskt sjukförsäkringskort från försäkringskassan för att få rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som praktiklandets egna invånare. I andra länder måste du i de flesta fall skaffa en privat sjukvårdsförsäkring. Kontakta Försäkringskassan och det aktuella landets ambassad för att få reda på vilka rättigheter du har till exempelvis sjukvård i det land du ska åka till.
Oavsett land så kan det vara bra att komplettera den sjukvårdsförsäkring du har och även teckna försäkringar som täcker andra tråkigheter som kan hända om olyckan är framme.