Studera utomlands

Studera utomlands med information från EF språkresor

För den som gått ut gymnasiet men inte är helt redo att bege sig ut på arbetsmarknaden eller kasta sig in i en högskoleutbildning kan ett sabbatsår utomlands vara perfekt. Att åka utomlands på egen hand är en stor utmaning som får dig att växa som person, det är både ett äventyr och en merit på CV:n.
En majoritet av dem som påbörjar högskole- eller universitetsstudier har tagit ett sabbatsår
De flesta som tar studenten väljer att ta ett uppehåll innan de studerar vidare på universitet eller högskola. 2011 gjorde SCB en enkätundersökning där högskolestudenter som tagit minst ett år ledigt innan studiestarten fick svara på frågor om hur de har valt att tillbringa sitt sabbatsår och vad det året betydde för dem. Så många som en av tre hade varit utomlands i en period som varade längre än tre månader. De återvändande studenterna ansåg att de under tiden borta från Sverige har fått erfarenheter och kunskaper som kommer att vara viktiga för deras framtid. De flesta tycker att de har blivit säkrare på sig själva, mer motiverade och självständiga. Därför är det kanske inte förvånande att statistiken visar på att personer som varit utomlands under sitt sabbatsår även är de som väljer ”högstatusprogram” som t.ex. läkare-, psykolog- eller ekonomprogrammen på universitetet.

Lättare att resa utomlands för att studera

Intresset för att studera utomlands har vuxit under de senaste tjugo åren. Enligt SCB:s statistik så är nästan två tredjedelar av tjejerna och hälften av killarna som går ut gymnasiet 2012 intresserade av utlandsstudier – och det har aldrig varit lika lätt att komma iväg som det är nu. Internationella samarbeten gör det relativt enkelt att få de tillstånd och visum som behövs, CSN erbjuder studiemedel för studier utomlands medan internet och sociala medier gör det lätt att hålla kontakten med de nära och kära som stannar hemma. Utbildningsföretag kan hjälpa dig med allt från att söka utbildning till att boka flygbiljett och försäkring när du väljer att studera utomlands. Ett annat alternativ för den som vill tillbringa en längre period utomlands är att åka som utbytesstudent, antingen på gymnasienivå eller som del av ett utbyte mellan universitet. Det EU-finansierade Erasmus-programmet verkar för att främja utbyte mellan europeiska universitet och Fulbright kan hjälpa med finansiering för den som är sugen på att studera i USA.

Bättre att vara aktiv under utlandsvistelsen

För att få ut det mesta av din tid utomlands, på både ett karriärmässigt och ett personligt plan, kan det vara bra att åka iväg i ett sammanhang – t.ex. att läsa en kurs, prova på en praktik utomlands eller volontärarbete. Det tillåter dig att träffa nya vänner som delar dina intressen och livsstil, bygga ett internationellt kontaktnät och samtidigt utveckla kunskaper som du kommer att behöva i framtiden. Framförallt är det språkkunskaperna som är värdefulla eftersom inget gynnar språkinlärning så mycket som att bo i ett land där det talas som modersmål. Chansen att lära känna en annan kultur och få förståelse för hur människor interagerar i olika sociala sammanhang är också en oerhört viktig erfarenhet som lär dig att handskas med oväntade situationer som kan uppstå under studierna eller i yrkeslivet.

Språkets roll i en global arbetsmarknad

Men det är inte bara unga som väljer att resa för att förbättra sina kunskaper. Språkkurser utomlands blir allt vanligare bland företagare och yrkesverksamma som vill förbättra sina språkkunskaper för att kunna medverka i en global arbetsmarknad. Det är framförallt engelskan som behöver putsas på – i en undersökning gjord bland 10.000 anställda på internationella företag jorden runt, uppgav nästan hälften av de tillfrågade att de använder engelska dagligen på arbetsplatsen. Idag är språkutbildningar i engelska en av de snabbast växande industrierna i världen – prognoser förutspår att det globala antalet engelskstudenter kommer att nå en årlig siffra på två miljarder innan 2025.

Engelskan är inte längre tillräcklig

För många arbetsgivare och universitet är flytande språkkunskaper i engelska inte längre en bonus, utan ett minimikrav och i allt större utsträckning efterfrågas goda kunskaper i två eller tre språk utöver engelskan. För en svensk kan det vara en god ide att bemästra de skandinaviska språken, engelska samt franska, tyska eller spanska om man vill bygga en internationell karriär, i synnerhet inom organisationer som EU eller FN. Andra språk på frammarsch är kinesiska och fler och fler svenskar reser iväg för att plugga eller arbeta Kinas växande storstäder. Detta reflekterar utvecklingen i affärsvärlden: i takt med att fler och fler stora företag satsar på att slå sig in på den kinesiska marknaden ökar antalet européer som vill lära sig mandarin.

 

Artikel skriven i samarbete med EF Språkresor.