ANNONS
Logotyp för Lunds tekniska högskola

Lunds tekniska högskola

LTH – kunskapsarenan för tuffa utmaningar

Dagens och morgondagens ingenjörer står inför stora utmaningar. Maten och hälsan är i fokus som aldrig förr. Utvecklingen av nya läkemedel och funktionella livsmedel kommer att sysselsätta civilingenjörer inom livsmedels- och bioteknik. Kraven på ett mera energisnålt boende blir en utmaning för arkitekter och väg- och vatteningenjörer.

Behovet av fordonsmotorer och många andra produkter som belastar miljön mindre blir något för fysiker och produktutvecklare inom maskinteknik att ta sig an. Civilingenjörer inom bioteknik och kemi får chansen att utforska möjligheterna med biogas, etanol, vätgas och andra biodrivmedel. När städerna växer och förtätas behövs en genomtänkt infrastruktur, något som civilingenjörer i väg- och vattenbyggnad kan bidra med.

Medicinsk teknik är ett snabbt växande område. Här behövs civilingenjörer med god förståelse för både teknik och människokroppen. Ingenjörer med kunskap inom IT och datavetenskap behövs när framtidens apparater och system byggs ihop till ett komplicerat samspel av olika sorters teknik.

Kemisterna har en viktig uppgift när det handlar om att utveckla gödningsmedel och bekämpningsmedel som harmonierar med det ekologiska systemet. Avfallsfrågan kommer inte bara att sysselsätta civilingenjörer inom ekosystemteknik och industriell ekonomi utan även ingenjörer inom en rad andra områden. För nu räcker det inte med att vara bra på att återvinna material och energi ur avfallet. Om vi inte hittar fler jordklot måste vi hitta en väg för att minska avfallet även under perioder med god ekonomisk tillväxt. För att bara ta några få exempel. Många som nu börjar sin bana på LTH kommer att spela en roll när vi ska förverkliga visionen om att skapa tillväxt och välstånd på långsiktigt hållbar grund.

LTH - En högskola nära näringslivet

Våra utbildningar förnyas ständigt för att möta de krav som ställs på oss av studenter, näringsliv och samhälle. Därför har kontakten med samhälle och näringsliv alltid varit en naturlig del av vår verksamhet. I Lund finns en mängd världsledande företag, till exempel Alfa Laval, Ericsson, Sony Ericsson, Gambro och Tetra Pak. Det är inte heller någon slump att forskningsbyn Ideon ligger bara ett stenkast från LTH. Här har nya företag baserade på forskningsidéer sedan länge haft möjlighet att växa sig starka och lönsamma. Som student vid LTH hamnar du mitt i en värld av nytänkande, uppfinningsrikedom och entreprenörskap. I vårt närområde arbetar inte mindre än 10 000 personer inom vetenskapsområden som medicin, teknik, naturvetenskap och ekonomi! Nya stora forskningsanläggningar, MAX IV och ESS, ska byggas i anslutning till LTH. Forskare från hela världen kommer att arbeta här, bland annat med materialforskning. Detta sker i en expanderande Öresundsregion.
LTHs framtid ser mycket spännande ut!

Det här kan du bli hos oss

Vad du vill göra efter dina studier, det har du säkert redan en idé om. Våra utbildningar leder fram till ett antal examina. Oavsett vilken väg du väljer på LTH får du en så gedigen utbildning att du kan välja mellan ett flertal yrken. Här är några tips.

Civilingenjör

En civilingenjör utvecklar och använder ny kunskap och teknik. Som civilingenjör kan du arbeta med utveckling av nya produkter eller samhällsbyggnad, men även med forskning, projektledning, undervisning eller kommunikation. Oavsett inriktning har alla civilingenjörer förmågan att snabbt hämta in nya kunskaper och kreativt lösa problem – ofta på nya sätt. Som civilingenjör är det inte alls otroligt att du hamnar i en ledande position, antingen på ett privat företag eller inom stat och kommun. Svenska civilingenjörer är mycket eftertraktade utomlands.

Högskoleingenjör

En högskoleingenjör använder och utvecklar känd kunskap och teknik. Satsar du på att bli högskoleingenjör väljer du en utbildning som är efterfrågad. Dina kunskaper i bland annat ekonomi, arbetsmiljö, IT och projekthantering ger dig en bred arbetsmarknad. Högskoleingenjörer hittar du idag inte bara inom de traditionellt tekniska branscherna utan även inom till exempel design, miljö, vård, energi, medier, tillverkning, livsmedel och medicin. Prognoser visar att behovet av högskoleingenjörer kommer att växa än mer de närmaste åren.

Arkitekt

Om du väljer att bli arkitekt är det sannolikt att du får arbeta med att gestalta byggnader och miljöer som omger oss, såväl övergripande som i minsta detalj. Kanske startar du en egen arkitektbyrå. Numera är arkitektens arbetsfält även vidgat till forskning och utveckling, samhälls- och kretsloppsplanering, fastighetsförvaltning eller projektledning. Arkitekter anlitas också till utredningsarbete åt stat och kommun.

Industridesigner

Efter avslutade studier kan du arbeta med teknisk och konstnärlig utformning av nyttoprodukter, avsedda att tillverkas i serier. Din förmåga att visualisera idéer och kvaliteter kommer väl till pass. Din uppgift blir också att förena alla de professioner som är engagerade i framtagandet av dina produkter. Vilken sorts produkter du vill arbeta med är öppet. Några exempel är möbler, inredningsdetaljer, tjänster, förpackningar, transportmedel och verktyg.

Brandingenjör

Har du bestämt dig för att bli brandingenjör blir du del av en ännu ganska liten, men exklusiv, skara. Drygt hälften arbetar inom den kommunala räddningstjänsten. De andra har sökt sig till bland annat konsultföretag, statlig verksamhet och till försäkringsbranschen.

Civilingenjör i riskhantering

Utbildningen i riskhantering vid LTH är ett avslutande program och är den första och enda i sitt slag i Sverige. Som civilingenjör i riskhantering blir din uppgift att identifiera och bedöma risker för att sedan föreslå åtgärder som minskar dem. Du får även arbeta med ledningssystem som är ett verktyg för att gå ”från ord till handling” så att verksamheten verkligen förändras så att olyckor kan undvikas.

Forskare

Att bli forskare passar dig som har ett specifikt intresseområde och en aldrig sinande vetgirighet. Forskare blir du genom att efter din grundexamen fortsätta på en forskarutbildning. När du är färdig är du teknologie doktor eller teknologie licentiat. Efter din doktorsexamen blir du efterfrågad för din specialistkunskap av såväl högskola och offentlig sektor som näringslivet. 

Bostad

Se möjligheterna

Efterfrågan på rum ökar i början av terminerna eftersom många nya studenter börjar samtidigt. Var därför ute i god tid – ställ dig i bostadskö så fort som möjligt.Kom ihåg att Lund har bra kommunikationer till kranskommunerna och avstånden är korta. Kanske du vill bo på landet? Vid havet? Se möjligheterna. Det går att få en bra bostad.

Stiftelsen AF Bostäder

Stiftelsen AF Bostäder har en stor mängd rum till uthyrning – allt från mindre lägenheter till korridorrum där man delar kök med ett antal andra studenter. Information och möjlighet att anmäla dig får du genom att besöka webbplatsen: www.afb.se/sv.

Övriga möjligheter

Du har också möjlighet att vända dig till BoPoolen, www.bopoolen.nu, en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkår. På universitets hemsida om bostäder, www.lu.se/student/bostad, kan du hitta ytterligare boendealternativ.

Lund - Studenternas stad

Lund är en alldeles äkta studentstad. Av drygt 110 000 invånare är hela 47 000 studenter. Veckorna före terminsstart känns det alltid i luften att något är på gång. Sedan strömmar ivriga, entusiastiska studenter in, åter från sina hemorter. Kaféer, restauranger, gator och torg väcks till liv och fylls med glada leenden.

Den lundensiska andan

Lund och studenterna har under många år blomstrat sida vid sida. Universitetets långa historia och studenternas stora antal har satt sin självklara prägel på staden. Universitetsbyggnader och bibliotek är tydliga landmärken i stadsbilden och vart man vänder sig susar det förbi studenter, energiskt trampande sina cyklar på väg till nästa föreläsning.
Även stadens själ har hämtat sin karaktär i universitetsvärlden. Man brukar prata om den lundensiska andan. Den är inte helt lätt att beskriva, men humor, ironi och att inte ta sig själv på för stort allvar är viktiga ingredienser – studieallvaret till trots.Att många tidigare studenter väljer att arbeta och bosätta sig i Lund bidrar till att traditionerna upprätthålls. Som exempel är de många spexen och de återkommande karnevalerna självklara nöjen för både nya och gamla lundensare.

En liten metropol

När du pluggar i Lund behöver du aldrig ha tråkigt. Biobesök, teater, konserter, allehanda idrott eller konst – det är bara att välja. Krogar, kaféer och turistattraktioner varvas med shopping i alltifrån stora gallerior till små butiker i medeltida gränder. Självklart ska du flanera bland kullersten och stockrosor i stadens gamla delar. Och kanske avrunda med en fika på gräset i soliga Lundagård – parken som är studentlivets självklara mittpunkt. Skulle du mot all förmodan tröttna på Lund når du såväl Österlens idyll som Köpenhamns storstadspuls inom en timme. På mindre än en kvart är du i Malmö med ett stort utbud av inte minst nöjesliv och krogar.

Nationerna och studentlivet

Nationerna är en värld i sig. Lunds 13 studentnationer är centrum för mycket av studentlivet. Nationerna erbjuder bostäder, lunchservering, kaféer, restauranger, nattklubbar, konserter och fester i alla dess former – från sillfrukost till frackfest. Allt arrangeras ideellt av studenter som arbetar med det de tycker är kul. Nationerna har egna tidningar, radiostationer, idrottslag, danskurser etc. Endast din egen fantasi sätter stopp för vad nationerna kan syssla med. I Lundagård, mitt i stan, finns studenternas egen borg: AF-borgen. Här hålls det inte bara spex, baler och frackfester utan hela byggnaden sjuder av studentaktivitet. I nations- och studentlivet kan alla smakriktningar och intressen verkligen få sitt lystmäte!

Campus LTH

Campus LTH ligger i den norra delen av Lund, bara några cykeltramp från centrum. Området sjuder av liv med sina 9600 studenter och närmare 700 forskarstuderande. Ett stenkast från Campus LTH ligger forskningsbyn Ideon. Här omsätts forskningsidéer från LTH och universitetet till affärsdrivande företag. Nära LTH ligger också Ekonomihögskolan och flera studentbostadsområden som Sparta och Delphi.Campus mittpunkt är Kårhuset. Här kan du fika och äta lunch, gå på bal, underhålla i teknologernas eget spex, spela innebandy, bada bastu eller delta i diskussioner med lärare och rektor. Här möts nämligen lärare och studenter regelbundet för att diskutera utformningen av LTHs utbildningar.På LTHs Studiecentrum finns bibliotek, kafeteria och studieplatser till studenterna. Till informationsdisken kan du vända dig med alla typer av frågor om LTH. Här kan du hämta studieintyg, anmälningsblanketter och olika sorters kataloger och broschyrer. Mycket av studentlivet på Campus organiseras av Teknologkåren och dess sektioner. Allt från nollning till sångarstrider och gasquer. För att inte tala om den viktiga studiebevakande verksamhet som är kårens huvudverksamhet.

Studenterna ÄR Lund

Till sist: på många sätt ÄR studenterna Lund. Studenter och studier har alltid varit en viktig del av staden och dess självbild. Ja, faktiskt ända sedan 1666. I Lund vet vi hur man tar hand om studenter och får dem att lyckas och trivas, både med studierna och i livet utanför föreläsningssalen!

Välkommen till Lund och Campus LTH!

Program och kurser hittar du under “Lund” och “Lunds universitet” i vår söktjänst.

Läs mer om följande utbildningar som ges vid lärosätet

Studentrabatter i Lund

Här finns studentrabatter och erbjudanden för dig som studerar i Lund.

Bild för ABC-Gruppen
Bild för Apple Store
Bild för SF Bio
Bild för SJ
Bild för Comviq studentrabatt
Bild för MyTrendyPhone.se

Karta och kontakt

Lunds tekniska högskola
  • Studiecentrum, John Ericssons väg 4
    Tel. 046-222 72 00
    E-post: info@lth.se