Huvuddelen av de examinerade brandingenjörerna är anställda som brandbefäl vid de större och medelstora kommunernas räddningstjänst. Ett antal befattningar finns vid statliga verk, t ex Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB. I det privata näringslivet, bland annat industri, försäkringsbransch och konsultföretag, är brandingenjörer verksamma inom områden som har anknytning till brandsäkerhet, riskhantering, räddningstjänst och skyddsfrågor.
Utbildningens längd
Utbildningen till Brandingenjör omfattar 3,5 års studier (210 hp) och leder till en yrkesexamen på grundnivå.
Inriktningar & vidareutbildning
Brandingenjörsutbildningen ges vid Lunds tekniska högskola samt vid Luleå tekniska universitet. Inriktningarna i Lund och Luleå har något olika fokus. Brandingenjörsexamen kan kompletteras med ett års påbyggnadsutbildning vid MSB Revinge. Utbildningen är ett behörighetskrav för tjänst som räddningsledare inom räddningstjänsten. I Lund finns möjlighet att läsa vidare till Civilingenjör i Riskhantering. I Luleå ges även andra utbildningar med inriktning mot riskhantering och säkerhet, och brandingenjören har möjlighet att läsa vidare till civilingenjör. För generell information om utbildningssystemet, se även det inledande avsnittet om högskolestudier.
För att utbilda sig till brandman krävs det att man läser en två-årig utbildning i Skydd mot olyckor (SMO). Läs mer hos myndigheten för samhällsskydd och beredskap.