Logistiker är ett samlingsnamn för olika yrkesgrupper vars uppgift är att styra flöden av material, information och betalningar inom och mellan företag och organisationer. Här ingår bland annat transportplanerare, informationslogistiker, inköpare och produktionsplanerare.
Utbildningens mål är att ge studenterna en god allmän ekonomkompetens i kombination med en tydlig specialisering mot logistik för framtida yrkesverksamhet på ledande befattningar inom näringsliv och offentlig förvaltning.
Flera lärosäten erbjuder en ren logistikutbildning, medan en del erbjuder logistik inom civilekonom- och ekonomutbildningarna. Det finns också systemvetenskapliga utbildningar med inriktning logistik.
Utbildningens längd
Logistikerutbildningen omfattar 180 poäng vilket är det samma som tre år. Efter dessa tre år får man en kandidatexamen. Denna kan man bygga på till magister- (ett år till) eller masterexamen (två år till). Möjligheten att forska finns också och då gäller licentiatexamen och doktorsexamen på 2 respektive 4 år. Logistikerutbildning finns också som kvalificerad yrkesutbildning och är då oftast tvåårig.
Inriktningar & vidareutbildning
Logistikutbildningar har oftast ekonomisk eller teknisk inriktning. Det finns också särskilda utbildningsprogram i logistik, till exempel transportlogistik eller informationslogistik. Flera högskolor och universitet har påbyggnadsutbildningar i form av magister- och masterprogram.