En biblioteks- och informationsvetenskaplig utbildning förbereder dig för arbetsuppgifter inom hela informationssektorn, inte bara vid bibliotek, som många tror, utan också inom andra pedagogiska, vetenskapliga och administrativa verksamheter så som exempelvis informationsavdelningar på företag och liknande.
Ämnet biblioteks- och informationsvetenskap är inriktat på urval, lagring, systematisering, sökning, förmedling och användning av böcker, webbsidor, ljudupptagningar och andra typer av media.
Utbildningens längd
En akademisk examen med biblioteks- och informationsvetenskap som huvudämne omfattar 180 poäng eller 300 poäng som är det samma som tre eller fem års studier. Av dessa år läser du två eller tre år inom huvudämnet.
Inriktningar & vidareutbildning
Utbildning inom Biblioteks- och informationsvetenskap ger förberedelse för arbetsuppgifter inom hela informationssektorn, inte bara vid bibliotek, utan också inom andra administrativa, pedagogiska och vetenskapliga verksamheter.Ämnet biblioteks- och informationsvetenskap lägger stort fokus på användning, förmedling, lagring, systematisering, sökning och urval av böcker, ljudupptagningar, webbsidor och andra typer av media.
Du kan studera biblioteks- och informationsvetenskap på avancerad nivå, det är två år och 120 högskolepoäng. Detta kan du göra vid Uppsala universitet, Lunds universitet, Högskolan i Borås och Umeå universitet.
För att vara behörig till utbildning på avancerad nivå måste man sedan tidigare ha en kandidatexamen i valfritt ämne.